Augustus 2018

Mayil eNieuws

Liefste eNieuws lezers,

Voor deze volle maan heb ik een bezinningstekst gekozen uit het lievelingsboek van papa: "Morya Wijsheid 3 - God woont in je hart". Laat je niet afschrikken door het woord 'God' in de titel van het boek; Meester Morya heeft een super nuchtere kijk op wat spiritualiteit (en dus ook een band met het Goddelijke) moet zijn: praktisch en redelijk, doorspekt met vreugde en lichte humor, hartelijk, geduldig, mild en toch vurig. Dit is ook het soort spiritualiteit waar ik zelf mee opgegroeid ben, en dat ik probeer over te brengen tijdens mijn voordrachten. Ik ben heel blij dat nu elke week een nieuw stukje video verschijnt op ons youtube-kanaal. Dankzij internet kan iedereen delen in de vreugde! eGroetjes van Marie

Video's

Meditatie voor de volle maan van 26 augustus 2018

Meester Morya,

"Meditatie betekent dat je de aarde leert aanvaarden. Dit is de echte meditatie. Meditatie is niet dat je naar de hemel probeert te gaan. Neen, je moet proberen de aarde te aanvaarden. En dat is de grote moeilijkheid. De mens staat altijd voor een opgave over wie bij hem is: ‘hoe kan ik dat aanvaarden?’ Want er is zoveel wat anders is in de medemens, dat men daar altijd mee geplaagd zit. De ander ziet het anders, de ander spreekt anders, de ander is anders, eet anders, slaapt anders. Hij doet zijn dingen op zijn eigen manier, of zij doet haar dingen op haar eigen manier, en dat wekt soms een grote wrevel in het hart van de mens. 

Als je dit leert zien, dan kan je dit loslaten en dat betekent dat je dan in een vrede kan komen. Dit kan je maar wanneer je in je eigen ritme komt. Wanneer je in meditatie gaat en daar in een stilte komt, zonder gedachten aan de ander, zonder gedachten aan de grote aarde, dan kom je in je eigen ritme en dan kan je proberen de aarde, de ander te aanvaarden. 

Je kan proberen zo te leven dat je, wanneer je uit de meditatie komt, een vrede ervaart en voelt: ‘de ander mag zichzelf zijn, ik doe daar niets meer aan.’ Zelfs al was het maar een moment dat je dat ervaart, dat je die stilte in je eigen hart voelt en dat je de ander kan loslaten, zelfs dit ene moment zou al belangrijk zijn zowel voor de ander als voor jezelf. En dit kan groeien; deze momenten kunnen toenemen. 

(...) 

Je zal ondervinden dat, wanneer je bij mensen staat, dat je deze mensen kan loslaten wanneer je je hart vertrouwt. (...) heel veel ligt in de gedachten van de mensen en in de verweving met de gedachten waardoor de ander zichzelf niet kan worden. Wanneer je met je hart bij iemand blijft en je gedachten losmaakt, dan kan er een enorme verandering komen in het leven van die ander. Dan komt er ineens een andere energie naar hem toe en begint er een andere energie te leven in het gezin of in de omgeving waar hij of zij mee bezig is. 

Het is belangrijk dat je kan loslaten en tegelijk een hartelijkheid kan tonen aan je medemens. Wees spontaan en vriendelijk, en durf je eigen leven te leven en dan in gedachten de ander los te laten. Ga je dus niet mengen in gedachten met wat de ander doet. Je zal zien dat het op deze manier rechttrekt, dat er een enorme verschuiving komt in de ervaring van de ander, die hem overvalt en waardoor hij vragen begint te stellen over zichzelf: ‘ben ik eigenlijk wel goed bezig?’ Dus loslaten, ja, maar laat er hartelijkheid mee gemoeid zijn. 

Op deze manier kan je alles loslaten wat je wil en heb je toch de verbinding, de echte verbinding, de echte band met de ander. Want de hartelijkheid die de mens dan toont en waar hij mee leeft, zal de hele sfeer herscheppen. Daardoor komt er een echte verandering die wezenlijk is en die misschien wel voor de rest van het leven ingrijpende veranderingen kan aanbrengen. Dit is de manier waarop je te werk kan gaan wanneer je bij mensen bent en wanneer je niet met hen overweg kan."

Meester Morya

Meester Morya

© Mayil.com, Geert Crevits - Bron:
Morya Wijsheid 3: God woont in je hart
fragmenten uit blz. 34-35 en 44-45

Morya Wijsheid 3: God woont in je hart
  Terug naar de volle maan brieven