December 2021

Mayil eNieuws

Wat ik zo fantastisch vind aan de teksten van Meester Morya is dat ze altijd zo warm-menselijk en zo ruim zijn. Als je ze leest, ben je dadelijk minder geneigd mensen te bestempelen of meteen een oordeel klaar te hebben of een etiket. In plaats van zwart-wit of somber wordt de wereld kleurrijk, en in plaats van wanhopig word je geduldig, rustig, krachtig en optimistisch.

De beste dingen die je kan doen komen uit een innerlijke vrede, niet uit een negatieve, kritische of verontwaardigde onrust. Goedheid komt uit liefde en liefde is ruim en … liefdevol.

In mijn eigen leven heb ik al veel steun gehad van de kracht van dankbaarheid. Als ik het moeilijk vind om te aanvaarden hoe het leven is, probeer ik mijn perspectief te veranderen en te gaan kijken naar de dingen waar ik dankbaar voor kan zijn, en dat zijn er heel veel. En hoe meer ik kijk, hoe meer dingen ik vind! En uiteindelijk ben ik zo dankbaar dat ik zelfs dankbaar kan zijn voor die zaken waar ik eerst helemaal niet blij mee was... Op het moment dat ik dat kan aanroeren, raak ik ineens een enorme diepte, een serene vrede en een besef van juistheid, en dat diepe gevoel blijft nog lang nadien bij me.    Met eGroetjes van Marie

Meester Morya copyright Morya.org

Meditatie voor de volle maan van 19 december 2021

Meester Morya,

“Probeer de dingen die naar je toe komen in je leven te bekijken. Neem alles op, overweeg het en hou enkel het goede, dat is de juiste instelling. Dit is werkelijk belangrijk, dat je zelf het onderscheid maakt in wat er bij je past. Laat je niets wijsmaken. Neen, onderzoek alles en zeg voor jezelf: “Ik leer het wel, ik probeer het en ik zie dan wat het geeft.”

Probeer te leven in een open geest en met open ogen, open oren - open zintuigen zeg maar. Als je dit kan, dan kan je veel meer in het leven, en kan je ook veel vlugger vooruitgaan. Want het is de tijd om wakker te worden. Dat wil zeggen dat je heel veel moet kunnen opnemen in je leven en dat je met veel dingen die nieuw zijn, moet proberen te leven.

Het is belangrijk dat je dit probeert, anders kom je in een slaap terecht. Je denkt dan dat het wel zal gebeuren zoals het moet gebeuren, maar dat is niet zo. De dingen gebeuren niet zoals ze moeten gebeuren, de dingen gebeuren veelal omdat je ze zelf beslist. Mensen beseffen dit niet. Als je niet durft te leven, dan heb jij de beslissing genomen om te traag te gaan, om vervelend bezig te zijn in je leven.

Het is een heel ander iets wanneer je tot jezelf kan zeggen: “Wees blij, vol vertrouwen, en ga door.” Dat je jezelf moed inspreekt. Soms is dat echt belangrijk. Soms sta je voor ogenblikken waar je het niet meer ziet zitten, iets waarvan je zegt: “Het is helemaal anders gelopen dan ik had gedacht.”

Het denken verstrooit de mens. Het belet hem veel dingen te zien. Dan zit hij in een soort duisternis, wat voor hem dan licht is. Maar als hij goed zou kijken, dan zou hij het verschil zien. Echt licht is stralend, is blij, is iets wat de mens opvoedt en verder brengt. Dit is het echte licht. Wanneer de gedachte somber is en wanneer ze zo is dat je er niets mee kan aanvangen, dan is dat absoluut geen licht. Het is wel een gedachte, maar ze houdt geen enkel licht in zich.

Licht brengt de mens verder, licht schept vertrouwen, licht schept vreugde. God is licht, God is liefde. Het diepste ervaren van de mens is blijheid, is vrijheid en is iets wat de mens zalft en vrede geeft. Het is zoveel meer dan de gedachten van de mens.

De mens kan in elke richting denken, maar hij is vooral geneigd sombere dingen te denken, door de ervaringen die hij heeft met vorige gedachten die tot werkelijkheid zijn gekomen. Door zijn gedachten schept de mens dikwijls zijn eigen werkelijkheid. Hij leeft met andere woorden in zijn eigen illusie.

Kon de mens maar de meeste van zijn gedachten loslaten. Als je maar zou durven leven, gelukkig durven zijn, wat je echt wel kan, want er zijn altijd momenten in de dag waar je blij kan zijn met iets kleins en dikwijls is dat ene moment veel belangrijker dan al de gedachten die je gehad hebt op die hele dag.

Probeer uit je somberheid te komen als je deze beleeft en weet dat deze beleving niet echt is. Het heeft geen enkele waarde om somber te zijn, het is van geen enkel nut om je dingen wijs te maken, om te zeggen: “Ik haal het niet.” Neen, het leven is een bloeiend iets, het leven wijst naar het paradijs. Want uiteindelijk kom je in een paradijs terecht. Maar dit paradijs moet in jouw leven zijn, het moet niet buiten je zijn, het moet leven in jou.

Als je in het licht leeft, zal je voelen dat je hart lichter wordt, dat je denken lichter wordt, dat je stappen lichter worden, dat je vreugdevoller bent. Dat is het echte leven, maar het is iets wat je moet durven.

De meeste mensen durven dat niet aan te raken. Ze denken dat het een illusie is, ze denken dat ze fout zitten, dat hun geluk niet echt kan zijn. En toch, als je blij bent, moet je weten: ‘het is goed dat ik blij ben en ik hoef daar niet aan te twijfelen, ik hoef mij daar geen zorgen over te maken. Maar ik moet ook niet zo leven dat ik de andere kant niet durf te bekijken. Ik moet zo zijn dat ik alles durf te zien in het leven; ook het lelijke, het slechte, het duistere. Het is allemaal reëel als ik het kan zien, als ik mezelf niets wijsmaak, want het is er allemaal. Het is er allemaal omdat God wil dat het er is. Want in God is alles, zowel het lelijke als het mooie en alles heeft zijn diepe betekenis. Daar kom ik achter wanneer ik de vreugde in mijn leven toelaat en wanneer ik het geluk in mijn leven kan zien. Dan kom ik achter de functie van het kwaad en van de dingen die moesten gebeuren. Daardoor word ik eigenlijk wie ik kan zijn. Het kwaad zal mij testen, de leugen zal mij omvergooien. Maar als ik weet dat ik op God kan vertrouwen, zal ik opstaan, zal ik verder gaan en zal de leugen mij niet meer raken.’

Door het vertrouwen dat je in jezelf hebt, zal je zien dat het juist is. En je zal vooruitgaan. Er zullen zoveel dingen mogelijk zijn door wat je denkt dat God is. Want eerst denk je: ‘God zal wel bestaan’, en dan denk je: ‘Hij bestaat.’ En dan heb je de ervaring dat Hij inderdaad bestaat. En dan weet je zeker dat Hij bestaat en uiteindelijk is het alleen God die bestaat. Maar dit is een heel lange weg en dit is de weg van de realiteit. Dit is de weg die echt is en die je moet durven gaan. Wie kan dat begrijpen?”

Meester Morya

Meester Morya

© Mayil.com, Geert Crevits - Bron:
deel van hoofdstuk 3 uit "Morya Bezinning 2: Een nieuw leven" (boodschap van 1 juni 1994 - Sint-Denijs-Westrem)

Morya Bezinning 2: Een nieuw leven
  Terug naar de volle maan brieven