Vraag & antwoord

Geluk & harmonie

Ik voel me schuldig, ik heb last van schuldgevoelens. Hoe los ik dat op?

uit “Morya Kracht 3: Mens en maatschappij”
(Geert Crevits) © Mayil.com

Veel mensen voelen zich schuldig om een bepaald ding, stellen zich vragen rond schuld. Doe daar niet aan mee. Wanneer je in je eigen leven staat, moet je kijken naar fouten, niet als schuld, maar wel als een fout, en dat is een heel groot verschil.

Denk niet hoe schuldig je bent aan dit of dat of dat, maar kijk: ‘op welke manier kan ik vooruit?’ En als je ziet dat je een bepaald iets verkeerd gedaan hebt, durf dan naar dat verkeerde te kijken en stel je de vraag: ‘hoe kan ik het anders doen? Als ik het verkeerd gedaan heb, op welke manier moet ik het dan omdraaien om het op een andere manier te doen?’

'Als ik het verkeerd gedaan heb, op welke manier moet ik het dan omdraaien om het op een andere manier te doen?'

Als je je schuldig voelt ten opzichte van je man, je vader, je moeder, je kind, je wat dan ook, dan kan je niet vooruit, dan hanteer je de rem. Je wil dan ook dat die ander jou gaat zien en jou gaat troosten en jou gaat begrijpen tot in de diepte en meestal kan dat niet. Er zijn mensen die wel kunnen openstaan voor andere mensen, maar veelal kunnen sommige mensen andere mensen niet begrijpen. Dat komt doordat die mensen aan de ene kant niet ver genoeg kijken in het leven, hun eigen leven niet diep genoeg kunnen zien, en aan de andere kant daardoor ook de levens van anderen niet voldoende kunnen zien en niet beseffen dat ze op deze aarde een taak hebben om de dingen te proberen te doen op hun eigen manier.

Wanneer je leert wat het is jezelf te zijn dan zal je zien dat je je niet schuldig hoeft te voelen

Wanneer je leert wat het is jezelf te zijn, zal je meer van de ander leren begrijpen en dan zal je zien dat je je niet schuldig hoeft te voelen. Omdat er zoveel punten in ontplooiing zijn die je op sommige momenten niet kan inschatten, zal je geduld hebben voor jezelf en weten: ‘ik word beproefd in dit en dat, ik moet daaruit leren en misschien durf ik het niet voldoende.’ Maar toch is het op deze manier dat je vooruit kan gaan en steeds vooruit kan gaan.

Wanneer je met schuld leeft, dan ervaar je dat je een schuld moet terugbetalen, dan zie je daar tegenop en je vraagt je af: ‘hoe moet ik dat doen om dat te vereffenen met die mens, om de dingen te doen zoals hij of zij dat zou willen?’

Daardoor verleg je je centrum vanuit jezelf naar de ander toe, en daar heb je geen vat op. Want een ander kan dit of dat denken over jou, hij kan daar of daar op gefixeerd zijn, en jij denkt dat hij anders denkt. Hij is bezig op zijn manier maar jij kan daar niet bij. Begrijp het goed: mensen hebben vaak een verkeerde voorstelling van hun medemensen en wanneer je met schuld rekent, kan het zijn dat het in de ervaring van iemand anders een compleet ander iets is.

Wanneer je denkt dat je schuldig bent, tegenover je kind bijvoorbeeld, dan ga je misschien de verkeerde energie gebruiken, want je verlegt je centrum naar het centrum van die ander en daar kan je niet in tegemoet komen, je kan ook die schuld niet voldoen en je kan nooit effen komen, want wat is een schuld op dit punt? Hoe moet je dat vereffenen en hoeveel keer moet je dat vereffenen en wanneer sta je quitte?

Laat alle schulden los

Als je voortdurend met die schuldvraag zit, dan weet je nooit op welke manier je vooruit kan in je eigen leven.

Laat alle schulden los. Dat betekent: als het materiële dingen zijn, probeer dan zo goed en zo kwaad als je kan in een rechtvaardige houding te staan tegenover anderen; wanneer het emotioneel is, weet dan dat je uit bepaalde discussies kan leren, dat je uit geschilpunten en ruzies kan leren - je kan zien wat jouw aandeel daarin is en wat het aandeel van de ander daarin is, maar je hoeft je niet te gaan verontschuldigen, je moet alleen maar proberen het juiste te doen.”

Meester Morya

Meester Morya

Geert Crevits © Mayil.com
Bron: “Morya Kracht 3: Mens en maatschappij”
uit hoofdstuk 11: ‘Vrij van schuldgevoel’

Morya Kracht 3: Mens en maatschappij